marți, 20 martie 2018

Vunk

Vunk este o trupa rock pop din România formată după ce chitaristul Alex Belciu a plecat de la Vank. Restul membrilor Vank, vocalistul Cornel Ilie și trupa Nicu Sârghea, au recrutat basistul Bogdan Crucianu și chitaristul Gabi Maga.

Vank (1994-2009)
Vank a avut primul concert la București, la Teatrul Ion Creangă. În 1996, își construiau primul studio în subsolul clădirii de apartamente în care locuiau părinții lor. În 1999, cei patru au lansat single-ul "Independent", care, la scurt timp după aceea, a devenit imnul televiziunii Atomic. În noiembrie, au lansat primul lor album, "Voyeur", care conținea 10 piese. Nu după mult timp, Vank a intrat în posturile de radio și posturi de televiziune românești cu piesa "Noi O Scoatem La Capăt". Traseul a devenit o lovitură uluitoare. Cel de-al doilea album al trupei, "6 Piese De 5 Stele", a fost lansat în 2001. Primul cântec promovat de pe album a fost "Regele șoselelor".
Un an mai tarziu, Vunk a lansat un alt album, "În Haine Noi". Acesta a inclus atât melodia "Too Young", care a câștigat locul doi în competiția națională Eurovision din 2002, și "N-am Noroc", un remake al unei melodii Anda Calugăreanu. În 2004, Vank a revenit cu "Best of Vank", care a inclus toate loviturile trecute ale trupei, precum "1000", "Balada Pentru O Minune", "Langa Inima Mea Vine Inima Ta", "Iubire Cu Imprumut" alții. Cu toate acestea, cel mai faimos cântec Vank rămâne "Prajitura Cu Jeleu"; versurile sale au devenit un imn pentru baietii de liceu.

Vunk (2009-prezent (2015)
Timp de 14 ani membrii trupei - Victor, Alex, Nicu și Cornel - au jucat sub numele de Vank. După zece ani de activitate și o pauză de patru ani, trupa a fost reinventată sub numele de Vunk. În 2009, după ce au renunțat Alex Belciu și Victor Cenușă, Bogdan Crucianu s-a alăturat grupului, urmat de Gabi Maga în 2010. Astăzi, Vunk include Cornel Ilie, Nicu Sârghea, Bogdan Crucianu și Gabi Maga. Primul lor single a fost "La Orice Oră". Videoclipul pentru această melodie a creat o nouă meme pentru trupa: un ceas spart, inscripționat cu vechiul nume al trupei, care începe să funcționeze numai după ce primește un "transplant scris". Single-urile din album includ "Dau Alarma", "Prima Noapte", "Artificii Pe Tavan" și "Lacrimi De Coniac".

În februarie 2010, Vunk a lansat albumul "Ca Pe Vremuri", iar la sfârșitul anului sa alăturat campaniei "Vreau O Țară Ca Afară". Aceasta din urmă a fost o campanie socială care urmărea să inspire o schimbare a comportamentului popoarelor în scopul de a transforma România într-o țară cu o cultură și valori mai occidentale. La mai puțin de două săptămâni de la lansare, campania a fost premiată cu premiul "Premiul de Excelență". Din 2010, Vunk a fost ambasadorul oficial al Organizației de Autism din România. După ce a primit titlul de cea mai bună trupă pop-rock românească în 2011, grupul a lansat single-ul "Pleacă", o colaborare cu cântăreața Antonia. Cântecul a fost de # 1 pe grafice pentru câteva săptămâni.

În noiembrie 2012, la Sala Polivalentă, formația a avut cel mai mare concert de până acum. Înainte de o mulțime de peste 5.000 de fani, ei lansează albumul "Nimeni Nu Scapă (Fără Emoții)", care a fost apoi promovat în turneul a 12 orașe din România. Primul lor spectacol de la Polivalentă a adus la concert importante cântăreți ca: Andra, Smiley, Antonia, Eric Martin, Puya și Monica Anghel. Pentru prima dată pe scena românească, Vunk a folosit brățări cu LED-uri colorate care au aprins simultan pentru a crea efecte de lumină spectaculoase. Ideea de a oferi brățări oamenilor prezenți la concert a fost, de asemenea, folosită de Coldplay.

În 2013, Vunk a lansat câteva videoclipuri muzicale: "Așa Și", "Doi Somnambuli" și "Pierderea Lor", ultima fiind parte a campaniei "Campania Respectului" inițiată de Avon, care luptă împotriva violenței domestice. În octombrie, Vunk a avut al doilea mare concert la Sala Polivalentă, intitulat "#asasishow". Acest concert a primit premiul "Cel mai bun concert românesc". În februarie 2014, Vunk, în colaborare cu Andra, a lansat videoclipul muzical pentru "Numai La Doi". În acel an, trupa a înregistrat două premii: un concert acustic, pe 10 mai, organizat în grădinile suspendate ale Promenade Mall București si un concert simfonic, pe 22 iunie, în cadrul Festivalului de Film de Muzică București la Plaza George Enescu din București. În cel de-al doilea concert s-au alăturat regia Camerata Regală și Orchestra de Muzică București, condusă de banderitul George Natsis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu