vineri, 5 februarie 2021

A murit Christopher Plummer. Actorul din „Sunetul muzicii”, câștigător al unui Premiul Oscar, avea 91 de ani

 

Actorul Christopher Plummer, câștigător al Oscarului pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul Beginners în 2011 și interpretul căpitanului von Trapp în filmul clasic „Sunetul muzicii”, a murit la vârsta de 91 de ani, anunță Associated Press.

Plummer a murit vineri dimineață la domiciliul său din Connecticut, având-o alături pe soția sa, Elaine Taylor, a declarat Lou Pitt, prietenul și managerul său. Christopher Plummer și-a început cariera în anii 1950. El a jucat în filme de renume precum ”Sunetul muzicii”, ”Omul care voia să fie rege”, ”Fata cu un dragon tatuat” și ”Toți banii din lume”. De asemenea, el a dublat și vocea ticălosului din „Up” în 2009 și a interpretat rolul de avocat îndrăzneț în „Inherit the Wind”. Christopher Plummer, o legendă la Hollywood Prima apariție în film a lui Plummer a fost în ”Stage Struck”, în 1958. Însă cel mai mare succes al său – și cel mai bine cunoscut rol – a fost interpretarea lui von Trapp în musicalul ”Sunetul Muzicii”, în care a jucat în 1965, alături de cântăreața și actrița britanică Julie Andrews. În ”Sunetul Muzicii”, Plummer a jucat rolul unui căpitan austriac care a fost nevoit să fugă din țară împreună cu familia sa care cânta muzică folk, pentru a scăpa de serviciul din marina nazistă. Despre rolul care i-a adus succesel, Plummer spunea însă că a fost „lipsit de umor și unidimensional”: „Am încercat atât de mult să punem umor în el, dar a fost aproape imposibil”, a spus el pentru The Associated Press în 2007.


Deși a continuat să lucreze constant în anii 1980 și 1990, calitatea rolurilor sale pe ecran a început să se reducă, notează criticii. Plummer a avut însă o renaștere remarcabilă în lumea filmului la sfârșitul anilor 90. El l-a interpretat ca Mike Wallace în filmul lui Michael Mann din 1999 „The Insider”, apoi a continuat în filme precum „A Beautiful Mind”, în 2001 și „The Last Station”, în 2009.
În 2010, el a primit prima nominalizare la Oscar, pentru filmul biografic Tolstoi The Last Station. Deși a pierdut în fața lui Christoph Waltz, nominalizarea a stârnit o mulțime de interes pentru munca sa. Doi ani mai târziu, Plummer a câștigat Oscarul, pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru filmul Beginners, din 2011. La acea vreme, avea 82 de ani și a rămas cunoscut drept cel mai în vârstă actor care a câștigat un Oscar.
Pentru același personaj a mai primit, tot în 2012 – și la aceeași categorie -, prestigioasele Premii Globul de Aur și BAFTA. Născut Arthur Plummer la Toronto în 1929, a crescut în Quebec. După ce a părăsit școala, s-a alăturat Teatrului de Repertoriu din Montreal și, după o scurtă perioadă pe Broadway, a obținut primul său rol principal ca Hal în Henry V la festivalul Stratford din Ontario, în 1956.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu