sâmbătă, 29 decembrie 2018

FOTO & VIDEO | Festivalul de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare”, ediţie jubiliară, a 50-a | Curtea Domnească - 28 decembrie 2018

„Steaua sus răsare”.  Alaiul de datini şi obiceiuri, care a debutat în decembrie 1969, este singura activitate artistică judeţeană de anvergură care pe parcursul a cinci decenii se desfăşoară an de an, neîntrerupt.
Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a organizat vineri, 28 decembrie 2018, ediţia jubiliară, a cincizecea, a Festivalului de Datini şi Obiceiuri „Steaua sus răsare”, manifestare care, ca și anii trecuți, se încadrează în programul Târgului de Crăciun la Neamț.
Astfel, începând cu ora 16:00, alaiul format din zece trupe, alături de formaţia gazdă, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, a participat la o paradă a costumelor pe arterele principale ale orașului Piatra-Neamț.  Traseul a fost următorul: Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlău” – Teatrul Tineretului,  unde publicul a putut admira diversitatea costumelor invitaților.
O oră mai târziu, nemțenii au poposit pe platoul Curţii Domneşti, pentru a urmări un spectacol inedit al măștilor și al obiceiurilor tradiționale din vremea sărbătorilor de iarnă.
Cetele de colindători, urători şi mascaţi au încântat publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în această ceremonie simbolică a vieţii şi a morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.
Anul acesta, la festival au fost invitate zece trupe, care au evoluat alături de formaţia gazdă, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”. Acestea sunt: „Cerbul de la Heleşteni” (Heleşteni, Iași),„Căiuţii de la Tudora” (Tudora, Botoșani), Alaiul de datini de la Urecheni (Neamţ), Alaiul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Timişeşti (Neamţ), Alaiul de datini de la Pînceşti (Neamţ) „Arnăuţii” (Bălţăteşti, Neamţ), „Sumănarii” (Trifeşti, Neamţ), „Capra de la Dolhasca” (Dolhasca, Suceava), Căiuţii de la Mihoreni (Mihoreni, Ţinutul Herţa, Ucraina) şi „Urşii” din Asău (Bacău).
Galerie foto:
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu